Ladik-Samsun blogumuza hos geldiniz ** Welcome to our blog Ladik-Samsun ** Willkommen in unserem Blog Ladik-Samsun ** Welkom op onze blog Ladik-Samsun ** Bienvenue sur notre blog Ladik-Samsun ** Bienvenidos a nuestro blog Ladik-Samsun ** Bem-vindo ao nosso blog Ladik-Samsun ** Benvenuti sul nostro blog Ladik-Samsun ** selamat datang di blog kami Samsun-Ladik ** مرحبا بكم في بلوق Ladik - سامسون ** Добро пожаловать на наш блог Ладик-Самсун ** Velkommen til vores blog Ladik-Samsun ** Καλώς ήρθατε στο blog μας Ladik-Samsun ** ברוכים הבאים אל הבלוג שלנו Ladik-Samsun ** आपका स्वागत है हमारे ब्लॉग Ladik करने सैमसन **.

25 Ocak 2009 Pazar

Deliahmetoglu Köyü

Deliahmetoglu Köyü



NÜFUSU: 218
HANE SAYISI: 60
TELEFON KODU: 778
İLÇEYE UZAKLIĞI: 12 KM


MUHTAR: HASAN ÖZGEN

BABA ADI: SERIF
DOGUM YERI: LADIK
DOGUM TARIHI: 25.05.1960
TELEFON: 778 02 95



TARİHÇESİ


İlçenin en eski köylerinden birisi olup, Ahmet isimli 4 çocuklu 4 gelinli bir aile tarafından kurulduğu rivayet edilmektedir. Ahmet Ağa'nın Ambar Deresinde ambarı, oda yerinde misafirhanesi , harman yerinde de evi ve ahırı, samanlığı varmış. Değişik yerlerde yerleşim yapmasının sebebi çetelerden ve eşkıyalardan malını, canını koruyabilmektir.

Oda yerinde misafirlerini ağırlarken çocuklarının 4 nün de askerde olduğunu, kendisinin gelinleriyle birlikte yaşadığını söyledikten sonra misafirlerinin tavır ve davranışlarının değiştiğini fark eder ve eşkıya olduklarını anlar. Eşkıyalar yaşlı Ahmet Ağa'ya baskı uygulayarak gelinlerini isterler. Ahmet Ağa'da bu durum karşısında üzgün, dalgın ve düşünceli olarak evine döner.

Kayınpederlerinin üzgün olduğunu gören gelinler , baba neden üzgünsün, bir rahatsızlık mı var diye sorduklarında Ahmet Ağa ıkıla, sıkıla eşkıyalar sizi istiyor, ne yapacağımda bilemiyorum, bu yüzden de üzgünüm der. Gelinler 4 ü birden sen üzülme misafirlerini davet et, ama eve tek tek gelsinler , ikinci kata çıkartalım taban tahtalarından iki tanesini sökelim içeriye gireni balta ile öldürüp aşağıya ahıra atalım derler. Böylece eşkıyalardan 8 tanesi öldürülerek ahıra atılırlar.

Eşkıyaların zararından bu şekilde kurtulan Ahmet Ağa ve gelinlerinin huzurları kaçar. Köyden ayrılmaya karar verip İstanbul’a göçerler. Rivayet odur ki İstanbul Sultanahmet’teki tarihi çeşmenin ( Deli Ahmet Çeşmesi ) bu kişi tarafından yapıldığı söylenir. Boşalan köye Bayburt’tan gelen tapu memuru yerleşir. Çocukları ve damatlarıyla bugünkü köyün çoğunluğunu oluştururlar.

Diyarbakır ve Kavak dan da bir ve iki hane gelerek şimdiki köyü oluştururlar.Köyün ilk yerleşeni Ahmet Ağa olduğu ve bu kişinin de aklından geçeni yapması, uçarı, haşarı ve eşkıyaları öldürmesiyle köyün adı Deliahmetoğlu olarak anılır. 1936 yılında köye ilkokul açılmış,önce eski bir binada eğitim görmekte iken, 1971 yılında yeni binada eğitim verilmiştir. Okul yanına 1982 yılında bir öğretmen lojmanı yapılmıştır.

1 yorum: