Ladik-Samsun blogumuza hos geldiniz ** Welcome to our blog Ladik-Samsun ** Willkommen in unserem Blog Ladik-Samsun ** Welkom op onze blog Ladik-Samsun ** Bienvenue sur notre blog Ladik-Samsun ** Bienvenidos a nuestro blog Ladik-Samsun ** Bem-vindo ao nosso blog Ladik-Samsun ** Benvenuti sul nostro blog Ladik-Samsun ** selamat datang di blog kami Samsun-Ladik ** مرحبا بكم في بلوق Ladik - سامسون ** Добро пожаловать на наш блог Ладик-Самсун ** Velkommen til vores blog Ladik-Samsun ** Καλώς ήρθατε στο blog μας Ladik-Samsun ** ברוכים הבאים אל הבלוג שלנו Ladik-Samsun ** आपका स्वागत है हमारे ब्लॉग Ladik करने सैमसन **.

25 Ocak 2009 Pazar

Baslamis Köyü

Baslamis Köyü

Baslamis köyü




NÜFUSU : 143
HANE SAYISI :
35
TELEFON KODU : 782
İLÇEYE UZAKLIĞI : 13 KM

MUHTAR : MUHARREM UÇARLI
BABA ADI : MUSTAFA
DOGUM YERI : LADIK
DOGUM TARIHI : 29.10.1957
TELEFON : 782 01 65



TARİHÇESİ

Anadolu’nun Türkleşmesi aşamalarında köye çevre yerlerdeki Rum (yerleşim merkezlerini ) köylerini denetim maksatlı Hayta ve Ömür Paşaların görevlendirildiği ifade edilmektedir.

Çevrede Rumlardan olduğu tahmin edilen bir insanın 4 oğlunun, 4 ayrı köye oturttuğu rivayet edilmektedir.

Bunlardan birisi Çakırlar namı ile Başlamış-Çadırkaya ve Ahmetsaray köyü topraklarının kesişme noktasında olduğu, birisinin Çadırkaya köyü arazileri içerisinde Çampınarı denilen mevkiinde, bir diğerinin ise Turgutlu adıyla Teberoğlu köyü arazilerine yakın Başlamış,Alayurt köyü yakınlarında ve Alayurt köyü üzerinde 2-3 tane Rum yerleşim merkezi olduğu ve yerleşimin kalıntılarına burada rastlandığı da bir gerçektir.

Yine köyün Ayvalı Teberoğlu arazilerinin Ayvalılara yakın kısmında İnkaya denilen bir geçitte başlayıp Çakırlar ( eski Rum köyü olduğu ifade edilen yer ) köyüne kadar giden ( şimdi az bir yeri inkıtaya uğrayan ) İstanbul-Bağdat-Basra kervan yolu olduğu bilinen bir yola sahip olması bu köyün tarihinin derin olduğunun işaretidir.


Tulukalioğulları - Bölükbaşıoğulları - Seydialioğulları

Namıyla 3 ayrı kabilenin yerleştiği ve 3 ünün de Buhara'dan geldiği rivayet olunmaktadır. Ancak bu 3 kabilenin Hayta ve Ömür Paşalardan önce mi, sonra mı köye yerleştikleri bilinmemektedir.

Hayta ve Ömür Paşalar Anadolu’yu Türkleştirme hareketinde görevlendirildikleri bu köyden başladıkları için köyün adının BAŞLAMIŞ olduğu söylenmektedir.

Köye Karamolla ( şimdiki Uçarlıların soyu ) isimli bir şahsın sonradan da Kavak tarafından gelerek yerleştiği ifade edilmektedir. Yine Berçinlilerin Ladik in Asarcık tarafındaki köylerden geldiği sanılmaktadır.

Çevre köylerden daha önce yerleşim merkezi olduğu İstanbul-Basra-Bağdat yolu üzerinde bulunması da Başlamış köyünün tarihi ve önemli bir köy olduğunu vurgulamaktadır.

6 yorum:

  1. Tüm Köylülerime selamlar..
    Ugur Varol
    www.baslamiskoyu.net

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. EŞSİZ GÜZEL KÖYÜME SAMSUNDAN SELAMLAR

    YanıtlaSil
  4. EŞSİZ GÜZEL KÖYÜME SAMSUNDAN SELAMLAR AHMET VAROL

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Berçinli'ler değil Berçin soy ismi Asarcıktan gelmiştir

    YanıtlaSil