Ladik-Samsun blogumuza hos geldiniz ** Welcome to our blog Ladik-Samsun ** Willkommen in unserem Blog Ladik-Samsun ** Welkom op onze blog Ladik-Samsun ** Bienvenue sur notre blog Ladik-Samsun ** Bienvenidos a nuestro blog Ladik-Samsun ** Bem-vindo ao nosso blog Ladik-Samsun ** Benvenuti sul nostro blog Ladik-Samsun ** selamat datang di blog kami Samsun-Ladik ** مرحبا بكم في بلوق Ladik - سامسون ** Добро пожаловать на наш блог Ладик-Самсун ** Velkommen til vores blog Ladik-Samsun ** Καλώς ήρθατε στο blog μας Ladik-Samsun ** ברוכים הבאים אל הבלוג שלנו Ladik-Samsun ** आपका स्वागत है हमारे ब्लॉग Ladik करने सैमसन **.

24 Şubat 2012 Cuma

Ambarköy Açık Hava Müzesi, bu yıl açılacak

Ambarköy Açık Hava Müzesi, bu yıl açılacak
24 Şubat 2012 Cuma

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Ladik ilçemizde oluşturulan ve çivisiz ahşap camii de bünyesinde bulunduran Ambarköy Açık Hava Müzesi’nin bu yıl tamamlanarak ziyarete açılacağını söyledi.

18. ve 19. Yüzyılda tarımda kullanılan ve kaybolmaya yüz tutmuş ahşap kültürünün gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla proje kapsamında uygulama aşamasında bulunan Ambarköy Açık Hava Müzesi’ndeki çalışmalara hızla devam ediyor. Ambarköy Açık Hava Müzesi’nde, 56 köydeki kaybolmaya yüz tutmuş ambarlar bir araya getirilerek, Akpınar Mahallesi sınırları içinde yer alan, çevre düzenlemesi yapılmış bir bölgede Ambarköy ismiyle açık ve fonksiyonel bir müze oluşturularak Ladik ilçesinde alternatif ve fonksiyonel bir turizm adası oluşturulması hedefleniyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Tarihi ve kültürel miraslarımıza sahip çıkılarak geçmişten geleceğe etkin bir miras olan ahşap kültürünü ön plana çıkararak ilçemizi, benzeri bulunmayan ve ülke çapında örneği olmayan Alternatif Turizm Merkezine dönüştürerek, yeni bir turizm modeli oluşturulması öngörülmüştür." dedi. Turizm alt yapısına yönelik olarak ambarlarımızda yöremize özgün el sanatları, yöresel yiyecekler ve içecekler ile yerli ve yabancı turistlere farklı bir kültürü değişik yönleriyle sunacağını belirten vali Aksoy, “Bu nedenle sahillerden uzak doğayla iç içe gelişen alternatif turizmin ilçemizde, ilimizde hatta yurdumuzda ilk ve tek örnek bir model olacaktır’ diye ifade etti.

Açık Hava Müzesi’nde bulunan çivisiz tarihi camiyide gezerek incelemelerde bulunan Vali Aksoy şöyle devam etti: İlimizin sosyo-kültürel olarak farklı zenginliklerin bir arada olduğu Ladik’te bir değer olan Ambarköy, nesilden nesile kültürümüzün, gelenek ve göreneklerimizin aktarıldığı bir ayna olacaktır. Dünyada eşi bulunmayan proje bu yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılacak.

Ambarköy Açık Hava Müzesi'nde, 19 adet ambar, tarihi şadırvan, 3 adet ahşap köy evi, 4 adet su kuyusu, dere, göl, köy fırını, 4 adet sergen ve serender, su değirmeni, müze binası, kemer köprü, Ambarhan ve çocuk oyun parkı bulunmakta ve ilçenin merkezi ve köylerinde atıl duruma gelmiş dibek (soku) taşları, tarihi değeri olan sütun başlıkları ve benzer taş malzemeler, tarımda kullanılan metal malzemeler ve dokuma örnekleri sergilenecek.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder