Ladik-Samsun blogumuza hos geldiniz ** Welcome to our blog Ladik-Samsun ** Willkommen in unserem Blog Ladik-Samsun ** Welkom op onze blog Ladik-Samsun ** Bienvenue sur notre blog Ladik-Samsun ** Bienvenidos a nuestro blog Ladik-Samsun ** Bem-vindo ao nosso blog Ladik-Samsun ** Benvenuti sul nostro blog Ladik-Samsun ** selamat datang di blog kami Samsun-Ladik ** مرحبا بكم في بلوق Ladik - سامسون ** Добро пожаловать на наш блог Ладик-Самсун ** Velkommen til vores blog Ladik-Samsun ** Καλώς ήρθατε στο blog μας Ladik-Samsun ** ברוכים הבאים אל הבלוג שלנו Ladik-Samsun ** आपका स्वागत है हमारे ब्लॉग Ladik करने सैमसन **.

30 Mayıs 2009 Cumartesi

Ladik'te Kılıçlı Cuma Hutbesi !

Ladik'te Kılıçlı Cuma Hutbesi !

İlçemizde bulunan Cuma Camii'nde yaklaşık beş asırdan bu yana devam eden Kılıç'la Hutbe verme geleneği hala sürdürülüyor.

Samsun'un köklü geçmişe sahip ilçelerinden olan Ladik ilçemizde beş asırdan bu yana devam eden kılıçlı Cuma Hutbesi verme geleneği halen devam ediyor.


İlçenin fethedildiği günden bu yana devam eden gelenek hala güncelliğini yitirmeden sürdürülüyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Cuma Camii İmamı Şerif Dilek, Cuma Cami'nin Ladik'te ilk Cuma namazı kılınan camii olma özelliğini taşıdığını halk arasında ise "Kılıçlı Camii" olarak anıldığını ifade etti. Ladik'in Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine geçtiği günün Cuma gününe denk gelmesi ve savaştan çıkan askerlerin Cuma namazı kılmak için yer ararken bölgede bulunan bir kiliseyi Camiye çevirerek ilk Cuma namazını burada kıldıklarını ifade etti.

Namazı kıldıran komutanın herhangi bir düşman baskınına karşı askerlerine kılıçlarınızı yanınızdan ayırmayın emri karşısında kılıçlarla birlikte namazlarını kılan askerlere yine aynı komutanın kılıçla birlikte yüksekçe bir yere çıkarak ilk Cuma Hutbesini verdiğini belirten Dilek, o günden bu yana bu geleneğin değişmeden devam ettiğini ifade etti.

Cuma Camii'nin 1943 kadar orjinalliğini koruduğunu belirten Dilek, Samsun Bölgesinde de hissedilen 7.6 şiddetinde hissedilen büyük depremde (43 depremi) Camiinin büyük hasar gördüğünü ve yeniden inşaa edildiğini dile getirdi. 1943 depremine kadar "kın" kısmı saf altın, kesici bölümü ise paha biçilmez oymalardan oluşan orjinal kılıcın kullanıldığını ifade eden Dİlek, bu kılıcın deprem sonrası kaybolduğunu onun yerine şu anda İlçede bulunan bir vatandaşın hediye ettiği kılıcı kullandıklarını sözlerine ekledi.

1990 yılından bu yana Ladik Cuma Camii'nde görev yapıyorum diyerek sözlerine devam eden Dilek, "Bizden önce bu geleneği sürdüren arkadaşlarımızdan aldığımız bu görevi bizde aynı şekilde devam ettirmeye çalıyoruz. Kılıç'ı sadece Cuma namazlarında değil aynı zamanda bayram namazı hutbelerinde de kullanıyoruz" ifadelerini kullandı. Anahtar Kelimeler: Samsun - Ladik - Cuma Camii - Ladik Cuma Camii - Kilic - Kilicla Hutbe - Kilic ile Hutbe - Kılıç'la Hutbe - Cuma Hutbesi - Imam - Serif Dilek - Şerif Dilek -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder