Ladik-Samsun blogumuza hos geldiniz ** Welcome to our blog Ladik-Samsun ** Willkommen in unserem Blog Ladik-Samsun ** Welkom op onze blog Ladik-Samsun ** Bienvenue sur notre blog Ladik-Samsun ** Bienvenidos a nuestro blog Ladik-Samsun ** Bem-vindo ao nosso blog Ladik-Samsun ** Benvenuti sul nostro blog Ladik-Samsun ** selamat datang di blog kami Samsun-Ladik ** مرحبا بكم في بلوق Ladik - سامسون ** Добро пожаловать на наш блог Ладик-Самсун ** Velkommen til vores blog Ladik-Samsun ** Καλώς ήρθατε στο blog μας Ladik-Samsun ** ברוכים הבאים אל הבלוג שלנו Ladik-Samsun ** आपका स्वागत है हमारे ब्लॉग Ladik करने सैमसन **.

27 Mayıs 2009 Çarşamba

Su Ürünleri avcılığı eğitimi

Su Ürünleri avcılığı eğitimi


İç su aracı balıkçı teknelerinin ruhsatlarının vize işlemleri esnasında istenilen 'İç Su Aracı Çalışma Ruhsatı'nın balıkçılar tarafından ibraz edilemediği belirtilerek, su ürünleri avcılık ruhsatlarının vizesinin yapılabilmesi ve mağduriyetin giderilmesi için bu ruhsatların ibrazının yapılması gerektiği bildirildi.

Samsun Tarım İl Müdürlüğü, iç sularda av yasakları kontrolleri, ağ göz açıkları ve iç su aracı çalışma ruhsatlarının düzenlenmesine yönelik bir toplantı yaptı. Müdürlük binasındaki toplantıda, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlanan İç Su Araçları Yönetmeliği'nin 14. maddesi gereği iç sularda faaliyet gösterecek araçların 'İç Su Aracı Muayene Belgesi' ve 'İç Su Aracı Çalışma Ruhsatı'na sahip olma zorunluluğu ele alındı. Belediyeler ve su ürünleri kooperatiflerine yönelik gerçekleştirilen toplantıda, bu müesseseler belgelerin doldurulma usulü hakkında bilgilendirildi.

Toplantıya eğitmen olarak katılan Denizcilik Müsteşarlığı Samsun Bölge Müdürlüğü'nden GSK Başkanı Hasan Özer ile baş kılavuz Tahir Oğuz, 21 Ekim 2006 tarih ve 26326 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe uyulmasının zorunlu olduğunu söyledi. Yönetmeliğin yayımının üzerinden yaklaşık 2.5 yıl geçmesine rağmen, iç su aracı balıkçı teknelerinin ruhsatlarının vize işlemleri esnasında istenilen 'İç Su Aracı Çalışma Ruhsatı'nın balıkçılar tarafından ibraz edilemediğini ifade eden uzmanlar, su ürünleri avcılık ruhsatlarının vizesinin yapılabilmesi ve mağduriyetin giderilmesi için bu ruhsatların ibrazının yapılması gerektiğini kaydetti.

Toplantıda, iç sularda avcılığı yapılan sudak balıkları, kerevitler ve su bitkilerinin de karaya çıkış yerleri belirlendi. Ayrıca, uzatma ağlarının en geç 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren tamamen ip ağ olarak kullanılması, Ladik Gölü'nde kullanılan turna ağının göz açıklığının 90 mm, sazan ağlarının 140 mm, kefal ağlarının ise 80 mm olması, bunun da ekim ayı başından şubat sonuna kadar geçerli olacağı kararlaştırıldı. Kullanılan tüm av araçlarının kontrolleri, il veya ilçe tarım müdürlükleri tarafından yapılıp markalandırılacak. Balıkçıların ellerinde mevcut ağların dönüşümünü sağlamak amacıyla ağlar hakkında alınan kararlar, Eylül 2010 tarihinde uygulamaya konulacak.

İçsularda su ürünleri avcılığı yapan balıkçı teknelerine 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu gereği 'Gemiler İçin Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresi' düzenleniyor. Bu kapsamda, Bafra Balık Gölleri Bafra'da 45, Bafra Balık Gölleri Ondokuzmayıs'ta 28, Karaboğaz Gölü Alaçam'da 5, Karaboğaz Gölü Bafra'da 15, Altınkaya Barajı Bafra'da 15, Altınkaya Barajı Vezirköprü'de 46, Derbent Barajı Bafra'da 59, Hasan Uğurlu Barajı Ayvacık'ta 15, Suat Uğurlu Barajı Ayvacık'ta 8 adet olmak üzere toplam 221 adet iç su aracı balık avcılığı ruhsatı verildi. Balıkçı teknelerin ruhsatlarının, yasa gereği her 2 yılda bir vize edilmesi gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder