Ladik-Samsun blogumuza hos geldiniz ** Welcome to our blog Ladik-Samsun ** Willkommen in unserem Blog Ladik-Samsun ** Welkom op onze blog Ladik-Samsun ** Bienvenue sur notre blog Ladik-Samsun ** Bienvenidos a nuestro blog Ladik-Samsun ** Bem-vindo ao nosso blog Ladik-Samsun ** Benvenuti sul nostro blog Ladik-Samsun ** selamat datang di blog kami Samsun-Ladik ** مرحبا بكم في بلوق Ladik - سامسون ** Добро пожаловать на наш блог Ладик-Самсун ** Velkommen til vores blog Ladik-Samsun ** Καλώς ήρθατε στο blog μας Ladik-Samsun ** ברוכים הבאים אל הבלוג שלנו Ladik-Samsun ** आपका स्वागत है हमारे ब्लॉग Ladik करने सैमसन **.

9 Şubat 2013 Cumartesi

Ladik Gölü'ndeki Yüzen Adaciklar Koruma Altina Aliniyor


Ladik Gölü'ndeki yüzen adacıklara koruma Ladik Gölü'ndeki Yüzen Adacıklar Koruma Altına Alınıyor


Samsun'da Ladik Gölü üzerinde bulunan zengin torf madeni kaynağı içeren yüzen adaların yok olmaması için tescil ve koruma çalışmaları başlatıldı.
Ladik Kaymakamlığı Proje Koordinatörü Şahin Örnek, Ladik Gölü'nde doğal olarak oluşmuş bulunan yüzen adaların mevcut haliyle gelecek kuşaklara aktarılması için çalışma başlattıklarını söyledi.
Gölün 870 hektar alanı kapladığını belirten Örnek, şunları kaydetti:
"Gölün yüzeyinin yarısından fazlası bu yüzen adalar ile kaplıydı. Bu adalar ot köklerinden oluşmuş, 1.5 metre kalınlında ve rüzgarın yönüne göre sağa sola giden adacıklardı. Adaların üzerinde 42 kuş türü, altında turna balığı yaşardı. Bu adalar torf madenidir. 1990 yılında bir firma maden aramak için ruhsat almış ve bu hareketli adalara ip bağlayarak kıya çekmiş. Tamamen Torf madeninden oluşan adaları öğüterek çiçekçilik ve seracılıkta kullanılan bu toprağı alıp götürdü. Gölde çok sayıda yüzen ada kaldı. Adaların azalması nedeniyle kuş türlerinde ve turna balığında azalma meydana geldi."
Türkiye'de ve dünyada yüzen adacıklara ender rastlandığını ifade eden Örnek,
"Ladik Kaymakamlığı olarak adacıkların mevcut haliyle gelecek nesillere aktarılması ve korunması için proje yaptık. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yüzen adacıkların tescil edilmesi ve korunması için başvurduk. Projenin onaylanmasını ve adacıkların tescil edilmesini bekliyoruz. Çünkü bu tür adalar milyonlarca yılda oluşuyor. Bu kadar yılda oluşan adaların torfu madeni bahanesiyle alınıp yok edilmesini istemiyoruz" diye konuştu.

1 yorum:

  1. Akdağ Kayak Merkezi ile beraber Ladik'in en büyük turizm değeri Ladik Gölü'dür. Görülmeye değer güzellikte bir yerdir.

    YanıtlaSil