Ladik-Samsun blogumuza hos geldiniz ** Welcome to our blog Ladik-Samsun ** Willkommen in unserem Blog Ladik-Samsun ** Welkom op onze blog Ladik-Samsun ** Bienvenue sur notre blog Ladik-Samsun ** Bienvenidos a nuestro blog Ladik-Samsun ** Bem-vindo ao nosso blog Ladik-Samsun ** Benvenuti sul nostro blog Ladik-Samsun ** selamat datang di blog kami Samsun-Ladik ** مرحبا بكم في بلوق Ladik - سامسون ** Добро пожаловать на наш блог Ладик-Самсун ** Velkommen til vores blog Ladik-Samsun ** Καλώς ήρθατε στο blog μας Ladik-Samsun ** ברוכים הבאים אל הבלוג שלנו Ladik-Samsun ** आपका स्वागत है हमारे ब्लॉग Ladik करने सैमसन **.

12 Şubat 2013 Salı

Asırlık "Fanila" Teknolojiye Yenildi


Asırlık 'fanila' da teknolojiye yenildi Asırlık "Fanila" Teknolojiye Yenildi


Ladik ilçemizde yaklaşık 200 yıldır pamuk ipliğinden örülen, kışın üşütmemesi, yazın da teri emmesi nedeniyle sağlıklı bulunan "Ladik fanilası" fabrikasyon ürünlere yenildi.

Bir dönem kadınların ev ekonomisine katkı sağlaması ve yöresel el ürününün yaşatılması için projeyle desteklenen "Ladik fanilası" pazar bulamıyor.
İlçede fanila üretimi yapan birkaç kadından biri olan Dürdane Varol (60), AA muhabirine, yaklaşık 200 yıllık geçmişi olan Ladik fanilasını eskiden her kadının evinde ördüğünü, pamuk ipliğinden, özel teknikle örülen fanilanın kışın üşütmediğini, yazın da teri emerek terletmediğini anlattı.
Sağlıklı olduğu için rağbet gören fanilaya ilginin, fabrikasyon ürünlerin kolay bulunabilir ve ucuz olmaları nedeniyle azaldığını, gençlerin de bu yöresel ürüne ilgi göstermediğini söyleyen Varol, şöyle devam etti:
"Ladik fanilasını eskiden her kadın evinde örüyordu. Fanilanın yanında pijama da örülüyordu. Gençlerin bu işi öğrenmek istememesi ve fanilayla pijamaları giymemesi hem üretimi azalttı hem de fabrikasyon ürünlere halkı yöneltti. Bu nedenle talep azaldı. Talep azalınca köylerdeki kadınların üretimi tamamen bitti."
-50 yaş üzeri satın alıyor-
Ürettikleri pijama ve fanilaları özellikle 50 yaş ve üzerindeki kişilerin satın aldığını kaydeden Varol, "Bu fanilaların cildin hava alması, ter yapmaması, aşırı terlemede teri emmesi ve vücudun hava almasını sağlaması gibi çeşitli faydaları bulunuyor" dedi.
Fanila üretimini 13 yaşında annesinden öğrendiğini ifade eden 55 yaşındaki Türkan Gür ise geçmiş dönemlerde çok sayıda üretim yapıp Türkiye'nin bazı illerine gönderdiklerini anımsatarak, "Şimdi sadece kendim, eşim ve çocuklarım için üretim yapıyorum. Gözlerim de eskisi gibi görmüyor, artık fanila ve pijama yapmayı bırakacağım. Fabrikalar hem fazla hem ucuz üretim yapıyor. Zaten gençler de artık bizim üretimlerimizi giymiyor" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder