Ladik-Samsun blogumuza hos geldiniz ** Welcome to our blog Ladik-Samsun ** Willkommen in unserem Blog Ladik-Samsun ** Welkom op onze blog Ladik-Samsun ** Bienvenue sur notre blog Ladik-Samsun ** Bienvenidos a nuestro blog Ladik-Samsun ** Bem-vindo ao nosso blog Ladik-Samsun ** Benvenuti sul nostro blog Ladik-Samsun ** selamat datang di blog kami Samsun-Ladik ** مرحبا بكم في بلوق Ladik - سامسون ** Добро пожаловать на наш блог Ладик-Самсун ** Velkommen til vores blog Ladik-Samsun ** Καλώς ήρθατε στο blog μας Ladik-Samsun ** ברוכים הבאים אל הבלוג שלנו Ladik-Samsun ** आपका स्वागत है हमारे ब्लॉग Ladik करने सैमसन **.

15 Mart 2012 Perşembe

Ladik depreme hazırlanıyor

Ladik depreme hazırlanıyor
15 Mart 2012 Perşembe

Van Depremi’nin ardından bölgede hasar tespit çalışmalarını gerçekleştiren Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, yönünü Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki 1. derece deprem bölgesi olan Ladik ilçemize çevirdi.

26 Kasım 1943'te 2 bin 824 kişinin yaşamını yitirmesi 5 bin kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan 7.6 şiddetindeki depremle yerle bir olan ilçemizi olası bir depreme karşı hazırlamak için harekete geçen kurum uzmanları, can ve mal kaybını en aza indirmek için bir dizi çalışmada bulunacak. Bu kapsamda ilçe zeminindeki salınım periyotları ölçülüp jeolojik etütleri yapılacak, konutların mevcut durumları incelenip deprem anında ne tür hasar görebilecekleri hesaplanarak tüm binaların envanterleri çıkarılacak. Ardından il geneline yayılacak çalışma sonucunda Samsun'un gerçek Afet Risk Haritası ve Acil Eylem Planı hazırlanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı'nın Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı'nı (Kentges) önemseyen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un talimatıyla afet risk haritası hazırlık çalışmalarına başlandı. Van Depremi nedeniyle ara verilen acil eylem planını çalışmalarını hızlandıran Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, 15 kişiden oluşan teknik ekiple birlikte plana dair hazırlıklarını pilot ilçe Ondokuzmayıs'ta sürdürüyor. Çalışma çerçevesinde ilçenin bütün mülki idare sınırları, köy yolları, ulaşım arterleri, afete maruz kalan yollar ve bölgeler ile alternatif yollardan köprülerin ebatlarına kadar alınan bilgiler sayısallaştırılarak envantere geçirildi. Köylerde afet analizleri yapılıp, binaların hepsinin fotoğrafları çekilerek yapılar incelendi ve bilgiler sayısallaştırıldı. Bunun yanında konutlarda yaşayan 14 yaşından küçük 60 yaşından büyük insan sayısı, yaz ve kış aylarındaki nüfus artışı gibi acil müdahale anında ihtiyaç duyulacak tüm bilgiler elde edildi.

İlçenin tamamında süren çalışmanın bir ay içinde tamamlanmasıyla birlikte ekipler, 1. derece deprem bölgesi Ladik'e geçecek. Ekipler burada aynı çalışmayı daha detaylı bir şekilde gerçekleştirecek. Ladik’teki bina envanteri, heyelan, jeolojik zemin etüdü gibi önemli çalışmalar yapacaklarını ifade eden Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erkan Koparmal, "Mikrotremor cihazı alıp geceleri ilçede ölçümler yaparak zeminin hakim salınım periyotlarını belirleyeceğiz. Jeolojik etüdüyle fay hattındaki kırılmayla meydana gelebilecek depremde ilçedeki hangi binaların ne hale geleceğini, ne kadar hasar göreceğini hesaplayacağız. Bunun yanında bütün binaların envanterini çıkaracağız. Bekleyecek zamanımız yok. Bu çalışmaları biran önce gerçekleştirip sayısal bilgilere ulaşmamız gerekiyor." dedi.

Çalışmalar neticesinde afet risk haritası çıkacaklarını söyleyen İl Müdürü Koparmal, "Afet risk haritası bizim için çok önemli. Bunu en doğru şekilde yaparsak müdahaleyi de doğru yaparız. Burada olası depremi en az zararla atlatabilmek için yapmamız gereken hazırlıkları tamamlayacağız. Zeminin ne şekilde davranış gösterdiği, sıvılaşma olup olmadığı, depremin hangi ikinci afeti getireceği, hasar tespitlerimizi nasıl yapacağımız ortaya çıkacak. Bu iş cephede savaş kazanmak kadar önemli. Çalışmalar tamamlandıktan sonra ortaya çıkacak tabloyu yerel yönetimlerle paylaşacağız. Ladik'ten sonra durmayacak ve benzer çalışmaları güneyden kuzeye doğru tüm ilçelerde de yapacağız." şeklinde konuştu.

Plana dair elde edilecek tüm bilgilerin her ay güncelleneceğine de değinen Koparmal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kadar detaylı bir çalışmayı devamlı data giriş ve çıkışı yaparak güncelleyeceğiz. Bizim için en önemli şey, afet risk haritasını sağlıklı çıkarabilmemiz için bütün ilçelerimizde ve kent merkezinde binaların numaralarının doğru olması ve Merbis kayıtlarıyla uyum sağlamasıdır. Eğer uyum sağlamıyorsa biran önce gözden geçirilmeli ve değişen numara, cadde ve sokak isimleri bize bildirilmelidir."

Kaynak: Cihan Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder