Ladik-Samsun blogumuza hos geldiniz ** Welcome to our blog Ladik-Samsun ** Willkommen in unserem Blog Ladik-Samsun ** Welkom op onze blog Ladik-Samsun ** Bienvenue sur notre blog Ladik-Samsun ** Bienvenidos a nuestro blog Ladik-Samsun ** Bem-vindo ao nosso blog Ladik-Samsun ** Benvenuti sul nostro blog Ladik-Samsun ** selamat datang di blog kami Samsun-Ladik ** مرحبا بكم في بلوق Ladik - سامسون ** Добро пожаловать на наш блог Ладик-Самсун ** Velkommen til vores blog Ladik-Samsun ** Καλώς ήρθατε στο blog μας Ladik-Samsun ** ברוכים הבאים אל הבלוג שלנו Ladik-Samsun ** आपका स्वागत है हमारे ब्लॉग Ladik करने सैमसन **.

4 Eylül 2009 Cuma

Ladik Gölü'nde sorunsuz yaz

Ladik Gölü'nde sorunsuz yaz

Geçen yıl küresel ısınmanın da etkisiyle kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Ladik Gölü'nde bu yıl alınan tedbirler etkisini gösterirken, göl kuraklık tehlikesinden kurtarıldı.

Ladik Belediye Başkanı Mehmet Karahan, bu yıl alınan tedbirler sayesinde Ladik Gölü'nde geçen yıllarda görülen kuraklık tehlikesinin, bu yıl yaşanmadığını belirtti. Ladik Gölü' nün ıslahı ve kirlenmesinin önlenmesi amacıyla bir dizi tedbir alındığını vurgulayan Karahan, tedbirler çerçevesinde göle ve gölde yaşayan canlılara zarar verecek bir şekilde göle akan İlçe kanalizasyonu, Çimento Fabrikası'nın her türlü katı ve sıvı artıklarının göle akıtılmasının önüne geçildiğini söyledi.

TURİZME KAZANDIRILACAK

Turistik açıdan henüz keşfedilmemiş olan Ladik Gölü ve çevresinin çevre bilinci içerisinde turizm amacıyla kullanılması yönünde çalışma başlatıldığını açıklayan Karahan, Ladik Gölü çevresindeki tarım ve konut sahalarının, turistik amaçla tespit edilerek buraların turizme açılması yolunda Samsun Turizm Müdürlüğü'nün 21/05/2002 tarih ve 500 sayılı yazıları ile Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğü'nden proje çalışmaları için talep edilen teknik elemanlarca gerekli incelemeler sonucu hazırlanan projeler Turizm Bakanlığına iletilmiş olduğunu ve “Turizm Alan ve Merkezleri” kapsamına alınması çalışmaları son aşmasına geldiğini ifade etti.

BİLİNÇSİZ AVLANMA TÜRLERİ AZALTTI

Ladik gölü'nün balık popülasyonu yönünden de oldukça zengin olduğunu belirten Karahan, gölde yaklaşık 10 tür balık bulunduğunu bu türler içerisinde Ladik Gölü'ne has olan Turna balığı ve geceğan balığı'nın lezzet yönünden birinci sırada geldiğini belirtti. Son yıllarda avlanan balık miktarında azalma olduğunu ifade eden Karahan, bunun nedenin bilinçsiz balık avlama yöntemleri olduğuna dikkat çekti. Gölün sulama amaçlı olduğunu ifade eden Karahan, "Amasya'nın Suluova İlçesi topraklarını sulamak için yapılan Yedikır Baraj Gölü'nün yedek su deposu görevini görmektedir. Lâdik Gölü bu nedenle baraj gölü niteliğinde olup göl suyu ile yaklaşık 88.000 dekarlık arazi sulanmaktadır. Sulama mevsimi öncesinde su düzeyi yükseltilmekte ve ihtiyaca göre akan su miktarı regülatör vasıtasıyla azaltılıp çoğaltılabilmektedir. Yalnız çok fazla su çekildiği için Ladik gölü'nde doğal yaşamda bozulmalar oluyor. Balık türleri tehlikeye giriyor' dedi.
Kaynak: Yenisafak -- Habere Aktif Link: http://yenisafak.com.tr/YurtHaberler/Default.aspx?t=30.08.2009&i=207828

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder