Ladik-Samsun blogumuza hos geldiniz ** Welcome to our blog Ladik-Samsun ** Willkommen in unserem Blog Ladik-Samsun ** Welkom op onze blog Ladik-Samsun ** Bienvenue sur notre blog Ladik-Samsun ** Bienvenidos a nuestro blog Ladik-Samsun ** Bem-vindo ao nosso blog Ladik-Samsun ** Benvenuti sul nostro blog Ladik-Samsun ** selamat datang di blog kami Samsun-Ladik ** مرحبا بكم في بلوق Ladik - سامسون ** Добро пожаловать на наш блог Ладик-Самсун ** Velkommen til vores blog Ladik-Samsun ** Καλώς ήρθατε στο blog μας Ladik-Samsun ** ברוכים הבאים אל הבלוג שלנו Ladik-Samsun ** आपका स्वागत है हमारे ब्लॉग Ladik करने सैमसन **.

14 Eylül 2009 Pazartesi

Kuru Fasulye Hasat Tarla Gunu

Kuru Fasulye Hasat Tarla Günü
14 Eylül 2009 Pazartesi


İl Özel İdaresi kaynaklı projelerden, “Kuru Fasulye Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” kapsamında, 2009 yılı ekiliş alanlarını temsilen Ladik ilçesine bağlı Çadırkaya köyü'nde “Kuru Fasulye Hasat Tarla Günü” etkinliği yapıldı.

İlçe Kaymakamı Kadir Perçi başta olmak üzere, İl Tarım Müdürü Kadir İspirli, İl Genel Meclisi Üyeleri, Karadenizbirlik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fahri Şahin ve yetkililerin katıldığı tarla gününde ilk konuşmayı İlçe Tarım Müdürü Alper Baştürk yaptı. Ladik tarımı hakkında genel değerlendirme yapan Baştürk, “İlçemizde toprak işlemeli tarıma uygun yaklaşık 114 bin dekar arazi mevcuttur. Halihazırda 5 bin 500 dekar sahada kuru fasulye tarımı yapılmaktadır. Bu rakam, tarla tarımı içerisinde yüzde 5'lik bir orana tekabül etmektedir. 2006 yılında başladığımız proje kapsamında verim, kalite ve standart üretim manasında önemli aşamalar kaydettik” dedi.

Program kapsamında konuşma yapan İl Tarım Müdürü Kadir İspirli ise, “Kuru Fasulye Yetiştiriciliğini Geliştirme ve Sertifikalı Tohumluk Kullanımının Yaygınlaştırılması Projeleri kapsamında bugüne değin 25 ton tohumluğun destekledik, bin 680 dekar alanda ise proje disiplinin ve uygun kontrollü tarım yapılmasını sağladık. İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğimizin çok büyük katkıları oldu, bu vesileyle huzurlarınızda Sayın Valimize ve şahıslarında İl Genel Meclisimizin çok muhterem üyelerine minnet ve şükran duygularımı sunuyorum. Bakliyat üretiminde ülke genelinde yüzde 41.3, İl bazında ise yüzde 46 nispetinde ekiliş kayıplarımız var. Bu kayıpları azaltmak için tarla tarımı alanlarında kuru fasulye başta olmak üzere bakliyat ekilişlerini artırmak durumundayız. Bu itibarla da bu proje ayrı bir anlam taşımaktadır” diye konuştu.

İlçe Kaymakamı Kadir Perçi ise yaptığı konuşmada, “Geleneksel tarım anlayışını değiştirmek zorundayız. Üreticimiz tarımsal faaliyetleri artık iktisadi bir faaliyet alanı olarak görmeli ve kapasite, kalite ve verim hedeflerini buna göre belirlemelidir. İfade edilen, Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi ile alakalı yapılan çalışmalar hiç şüphesiz çok önemli. Yeterli mi ? Hayır! Bu itibarla daha geniş alanlarda daha çok sayıda üreticimiz ile büyük işler yapmak ve başarmak durumundayız. Ben emeği geçen bütün yönetici ve saha elemanı arkadaşlarıma teşekkür ediyor, Ladik tarımına olan desteğimizin devam edeceğini ifade ediyorum” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların akabinde, ziraat mühendisi Mustafa Rasi Uysal tarafından, projeli çiftçi Şahin Çiçen'e ait 10 dekar kuru fasulye ekili alanda, katılımcılara detay bilgi verildi ve hasat edilmiş ürünler gözlem ve beğeniye sunuldu.

Kaynak: Ihlas Haber Ajansi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder