Ladik-Samsun blogumuza hos geldiniz ** Welcome to our blog Ladik-Samsun ** Willkommen in unserem Blog Ladik-Samsun ** Welkom op onze blog Ladik-Samsun ** Bienvenue sur notre blog Ladik-Samsun ** Bienvenidos a nuestro blog Ladik-Samsun ** Bem-vindo ao nosso blog Ladik-Samsun ** Benvenuti sul nostro blog Ladik-Samsun ** selamat datang di blog kami Samsun-Ladik ** مرحبا بكم في بلوق Ladik - سامسون ** Добро пожаловать на наш блог Ладик-Самсун ** Velkommen til vores blog Ladik-Samsun ** Καλώς ήρθατε στο blog μας Ladik-Samsun ** ברוכים הבאים אל הבלוג שלנו Ladik-Samsun ** आपका स्वागत है हमारे ब्लॉग Ladik करने सैमसन **.

30 Ekim 2008 Perşembe

Ladik Tarihine Giris

LADİK TARİHİNE GİRİŞ (2)

Kuruluşu çok eski dönemlere kadar uzanan Lâdik, 1880 yılına kadar bucak olarak Havza ilçesini de içine alırken, 1880-1925 yılları arasında Sivas sancağının Amasya iline, bu tarihten sonra bir müddet nahiye olarak Havza ilçesine bağlanır. 1929 yılında ise Samsun’a bağlı bir ilçe konumuna getirilir.

Ankara-Samsun karayolu üzerinde, Toptepe (Doruk) sapağı ile başlayan Erzincan yolunun 12. kilometresinde bulunan Akdağ’ın eteklerinde kurulmuş olan ilçe, il merkezine 80 km uzaklıktadır.

Sahilden 950 m yükseklikte olması Lâdik’i iklim ve doğal ortam yönleriyle diğer Samsun ilçelerinden farklı kılar. Her mevsim serin ve yağışlı olan karasal iklimi nedeniyle yeşilliğini sürekli koruyabilen ilçe bu yönüyle Bursa ilini andırır, “Küçük Bursa” olarak adlandırılır.

Bu özelliklerinden dolayı Osmanlı şehzadelerinin Lâdik yaylalarına eğitim ve avlanma amacıyla her yaz ve kış mevsimlerinde geldikleri tarih kitaplarında dile getirilir.

Ancak, ne yazık ki, son yıllarda bu güzel mekan turizm sektörünün batı ve güney bölgelerimize kaymasıyla önemini yitirmiş ve göz ardı edilmiştir. Kaymakamlığımızca yapılan bu çalışmamızın bir amacı da unutulan Lâdik’i yeniden hatırlatmak ve eski kalabalık, coşkulu günlerine döndürebilmektir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder