Ladik-Samsun blogumuza hos geldiniz ** Welcome to our blog Ladik-Samsun ** Willkommen in unserem Blog Ladik-Samsun ** Welkom op onze blog Ladik-Samsun ** Bienvenue sur notre blog Ladik-Samsun ** Bienvenidos a nuestro blog Ladik-Samsun ** Bem-vindo ao nosso blog Ladik-Samsun ** Benvenuti sul nostro blog Ladik-Samsun ** selamat datang di blog kami Samsun-Ladik ** مرحبا بكم في بلوق Ladik - سامسون ** Добро пожаловать на наш блог Ладик-Самсун ** Velkommen til vores blog Ladik-Samsun ** Καλώς ήρθατε στο blog μας Ladik-Samsun ** ברוכים הבאים אל הבלוג שלנו Ladik-Samsun ** आपका स्वागत है हमारे ब्लॉग Ladik करने सैमसन **.

24 Şubat 2013 Pazar

Ladik Meslek Yüksek Okulu Konuşuldu

Haber: Ladik Meslek Y%C3%BCksek Okulu Konu%C5%9FulduLadik Meslek Yüksek Okulu Konuşuldu


Ladikli iş adamları ilçede yapılması planlanan yüksek okul konusunu masaya yatırdı.

Samsun Özel Bahçeşehir Koleji, Samsun Ladikli Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği (LAYSİAD) üyelerine kahvaltı verdi. Kahvaltıya ayrıca, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Samsun Defterdarı Hayati Dinç, İŞKUR Müdürü Hasan Kılıçarslan, Karadeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Fahrettin Ulusoy, KOSGEB Müdürü Hami Danış, Ladik Kaymakamı Kadir Perçi, Ladikli Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Süleyman Karabük, Ladik Meslek Yüksekokulu Yaptırma Başkanı Mehmet Mısırlı, Samsun Ticaret Borsası Genel Sekreteri Ahmet Ali Yazıcı ve çok sayıda davetli katıldı.

Kahvaltıya ev sahipliği yapan ve aynı zamanda LAYSİAD Yönetim Kurulu üyesi olan Savaş Boyar, misafirleriyle yakından ilgilendi. Kahvaltı sonrası LAYSİAD Başkanı Süleyman Karabük, eğitime katkılarından dolayı Samsun Özel Bahçeşehir Koleji Müdürü Savaş Boyar’a teşekkür belgesi takdim etti. Kahvaltıda konuşan LAYSİAD Başkanı Süleyman Karabük, “Yeni bir dernek olmamıza rağmen bu güne kadar güzel işler yaptığımıza inanıyorum. Bizler ne kadar daha çok bir araya gelirsek, ne kadar daha çok dayanışma içinde olursak o kadar daha güçlü oluruz. Bizim ortak payemiz güzel ilçemiz Ladik’e ve halkımıza hizmet etmek. İnşallah bundan sonra da sık sık bir araya geleceğiz. Bugün burada ilçemize yapılacak olan yüksek okulu için de neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. İnşallah herkesin desteğiyle okulumuzu ilçemize kazandıracağız” dedi.

Samsun Özel Bahçeşehir Koleji Müdürü Savaş Boyar, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da eğitime katkılarının devam edeceğini belirtti.

Ladik Kaymakamı Kadir Perçi de Ladik’te yapılması planlanan yüksek okulun bugün geldiği konumla ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Ladik’e yapılması düşünülen yüksek okulun önemine değinen Kadir Perçi, “Ladik Meslek Yüksek okulu projesi, ilçemizin bir hayaliydi. Büyük sevdalar biraz zor gerçekleşiyor. Ladik’in çoğu hayal projesi bitti ve son olarak bu projemiz kaldı. Bu hayalimizin gerçekleşmesi için tüm herkes işbirliği içinde. Biz en iyisini yapmanın peşindeyiz. Geniş ufukla baktığımız projemizi bir aşamaya getirdik. Bizim ilçe olarak bir an önce bu okulu bitirme arzumuz var. Yeksek okulun yapılacağı yer belli ve imar hazırlıkları da bitti. Şu an üniversitemiz tahsis edilen yeri çevirecek. Belediyemiz zemin etüdünü de üstlendi. Bilindiği gibi Ladik deprem bölgesinde ve ona göre uyarlanarak yapılacak. Daha sonra da inşaatına başlayacağız. Şu anda en önemli işimizin bu okulu nasıl bitireceğimiz. Ladik’e gönül veren herkesin bu projeye destek vererek de en kısa sürede bitireceğimize inanıyorum. Bugün herkes artık Ladik’i konuşuyorsa bu meselede de kendini kanıtlamalı diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

12 Şubat 2013 Salı

Uçurumdan Düşen Tırın Şoförü Güçlükle Kurtarıldı

Uçurumdan Düşen Tırın Şoförü Güçlükle Kurtarıldı
Haber: U%C3%A7urumdan D%C3%BC%C5%9Fen T%C4%B1r%C4%B1n %C5%9Eof%C3%B6r%C3%BC G%C3%BC%C3%A7l%C3%BCkle Kurtar%C4%B1ld%C4%B1

Samsun'da uçuruma yuvarlanan TIR'ın sürücüsü kurtarma ekipleri tarafından halat yardımıyla sedye ile çekilerek yola çıkartılıp ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Kaza, Samsun-Ankara karayolu 27. kilometresi Hacıömerli mevkisi'nde dün akşam meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Samsun'dan Ladik ilçesine seyir halinde olan İsmail Öztürk (45) idaresindeki 55 JG 082 çekici, 55 JG 084 dorse plakalı TIR direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesi sonucu yoldan çıkarak yaklaşık 40 metre sürüklenip Karadere'ye yuvarlandı. Kazayı fark eden yoldan geçen araç sürücüleri 112 Ambulans Servisi'ne haber verdiler. Olay yerine ambulans ve kurtarma ekipleri sevk edildi. Yaralanan TIR sürücüsü İsmail Öztürk'e ilk müdahale olay yerinde yapıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Kaza Kırım Kurtarma ekipleri ile AFAD ekiplerinin yardımıyla yaralı sürücü sedyeye bağlı halat yardımıyla yola çekildi. Zeminin taşlı ve kaygan olmasından dolayı güçlüklü yola çıkartılan yaralı İsmail Öztürk, ambulansla Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı

Asırlık "Fanila" Teknolojiye Yenildi


Asırlık 'fanila' da teknolojiye yenildi Asırlık "Fanila" Teknolojiye Yenildi


Ladik ilçemizde yaklaşık 200 yıldır pamuk ipliğinden örülen, kışın üşütmemesi, yazın da teri emmesi nedeniyle sağlıklı bulunan "Ladik fanilası" fabrikasyon ürünlere yenildi.

Bir dönem kadınların ev ekonomisine katkı sağlaması ve yöresel el ürününün yaşatılması için projeyle desteklenen "Ladik fanilası" pazar bulamıyor.
İlçede fanila üretimi yapan birkaç kadından biri olan Dürdane Varol (60), AA muhabirine, yaklaşık 200 yıllık geçmişi olan Ladik fanilasını eskiden her kadının evinde ördüğünü, pamuk ipliğinden, özel teknikle örülen fanilanın kışın üşütmediğini, yazın da teri emerek terletmediğini anlattı.
Sağlıklı olduğu için rağbet gören fanilaya ilginin, fabrikasyon ürünlerin kolay bulunabilir ve ucuz olmaları nedeniyle azaldığını, gençlerin de bu yöresel ürüne ilgi göstermediğini söyleyen Varol, şöyle devam etti:
"Ladik fanilasını eskiden her kadın evinde örüyordu. Fanilanın yanında pijama da örülüyordu. Gençlerin bu işi öğrenmek istememesi ve fanilayla pijamaları giymemesi hem üretimi azalttı hem de fabrikasyon ürünlere halkı yöneltti. Bu nedenle talep azaldı. Talep azalınca köylerdeki kadınların üretimi tamamen bitti."
-50 yaş üzeri satın alıyor-
Ürettikleri pijama ve fanilaları özellikle 50 yaş ve üzerindeki kişilerin satın aldığını kaydeden Varol, "Bu fanilaların cildin hava alması, ter yapmaması, aşırı terlemede teri emmesi ve vücudun hava almasını sağlaması gibi çeşitli faydaları bulunuyor" dedi.
Fanila üretimini 13 yaşında annesinden öğrendiğini ifade eden 55 yaşındaki Türkan Gür ise geçmiş dönemlerde çok sayıda üretim yapıp Türkiye'nin bazı illerine gönderdiklerini anımsatarak, "Şimdi sadece kendim, eşim ve çocuklarım için üretim yapıyorum. Gözlerim de eskisi gibi görmüyor, artık fanila ve pijama yapmayı bırakacağım. Fabrikalar hem fazla hem ucuz üretim yapıyor. Zaten gençler de artık bizim üretimlerimizi giymiyor" diye konuştu.

9 Şubat 2013 Cumartesi

Ladik Akdağ Halen Yatirim Bekliyor


Ladik Akdağ Halen Yatırım Bekliyor

Samsun İl Genel Meclisi şubat ayı son toplantısı, Meclis Başkanı Mustafa Karakurt başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıda ilk olarak Ladik İlçesi Akdağ Kış Sporları Merkezi’nin bulunduğu Saray Mahallesi, Yayla mevkisindeki toplam 16 bin metrekare olan mülkiyeti İl Özel İdare’ye ait olan arazilere yapılması planlanan tesislerle ilgili Meclis ve Encümen Yazışma ve Kararları Takip Komisyonu raporu okundu.
 
Raporu okuyan meclis üyesi Sabri Arslan, her biri 4 bin metrekare toplam 16 bin metrekare 4 arazinin Haziran 2011 tarihinde Turizm Bakanlığı’nın onaylı mevcut imar planına uygun olarak turizm kompleksi kurulmasıyla ilgili kararlar alındığını söyledi. Arazilerin şu ana kadar 2 firma tarafından istendiği ve ön izin sözleşmesinin imzalandığını söyleyen Sabri Arslan, “Komisyonumuzca yerinde yapılan incelemeler neticesinde yatırıma ait herhangi bir çalışma yapılmadığı görülmüş ve 06 Şubat 2013 tarihinde yatırım izni alan firmalarca süre uzatımı için dilekçe verilmiştir” dedi.
 
Gündem, Koruma Uygulama Denetim Bürosu’nun çalışmaları hakkında İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nın raporu ile devam etti. Gündem dışı görüşmelerde ise 27 Aralık 2011 tarihinde çıkan yangında evsiz kalan Vezirköprü Kızılkese köyündeki 24 evsiz aile için ‘afet konutları’ yapılması amaçlı İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun hazırlamış olduğu rapor görüşüldü. Rapor sonrası evlerin yapılması için önerilen imar planı meclis üyelerinin onayıyla kabul edildi.

Ladik Gölü'ndeki Yüzen Adaciklar Koruma Altina Aliniyor


Ladik Gölü'ndeki yüzen adacıklara koruma Ladik Gölü'ndeki Yüzen Adacıklar Koruma Altına Alınıyor


Samsun'da Ladik Gölü üzerinde bulunan zengin torf madeni kaynağı içeren yüzen adaların yok olmaması için tescil ve koruma çalışmaları başlatıldı.
Ladik Kaymakamlığı Proje Koordinatörü Şahin Örnek, Ladik Gölü'nde doğal olarak oluşmuş bulunan yüzen adaların mevcut haliyle gelecek kuşaklara aktarılması için çalışma başlattıklarını söyledi.
Gölün 870 hektar alanı kapladığını belirten Örnek, şunları kaydetti:
"Gölün yüzeyinin yarısından fazlası bu yüzen adalar ile kaplıydı. Bu adalar ot köklerinden oluşmuş, 1.5 metre kalınlında ve rüzgarın yönüne göre sağa sola giden adacıklardı. Adaların üzerinde 42 kuş türü, altında turna balığı yaşardı. Bu adalar torf madenidir. 1990 yılında bir firma maden aramak için ruhsat almış ve bu hareketli adalara ip bağlayarak kıya çekmiş. Tamamen Torf madeninden oluşan adaları öğüterek çiçekçilik ve seracılıkta kullanılan bu toprağı alıp götürdü. Gölde çok sayıda yüzen ada kaldı. Adaların azalması nedeniyle kuş türlerinde ve turna balığında azalma meydana geldi."
Türkiye'de ve dünyada yüzen adacıklara ender rastlandığını ifade eden Örnek,
"Ladik Kaymakamlığı olarak adacıkların mevcut haliyle gelecek nesillere aktarılması ve korunması için proje yaptık. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yüzen adacıkların tescil edilmesi ve korunması için başvurduk. Projenin onaylanmasını ve adacıkların tescil edilmesini bekliyoruz. Çünkü bu tür adalar milyonlarca yılda oluşuyor. Bu kadar yılda oluşan adaların torfu madeni bahanesiyle alınıp yok edilmesini istemiyoruz" diye konuştu.

Havza'da Pasaport İşlemleri


Havza'da Pasaport İşlemleri


Havza ilçesinde 2010 yılı aralık ayından bugüne kadar bin 495 pasaport verildiği belirtildi.


Havza İlçesi Emniyet Müdürü Arıkan Yücedağ, Havza Emniyet Müdürlüğü Pasaport Bürosu'nun Kavak,Ladik, Havza ve Taşova'nın yakın köylerine hizmet verdiğini belirtti.
Pasaport Bürosu'ndan geçen yıl 715 adet pasaport verildiğini söyleyen Yücedağ, "Büromuzdan 2010 yılı aralık ayından bugüne kadar bin 495 pasaport verildi. Bu sayı her geçen yıl artmakta. Pasaport işlemlerini hızlandırmak adına büromuzu geçen yıl İlçe Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliğine binasına taşıdık" dedi.
Pasaport Büro Memuru Hüseyin Esim ise belirlenen 2013 yılı pasaport harç bedelleri hakkında bilgi vererek, 1 yıllık pasaport harç bedelinin 135,20 lira, 2 yıllık pasaport harç bedelinin 220,65 lira, 3 yıllık pasaport harç bedelinin 313,25 lira, 5 ve 10 yıllık pasaport harç bedelinin ise 441,40 lira, pasaport bedelinin ise 72 lira olduğu bildirdi.
Pasaport almak isteyen vatandaşlardan 10 yılı geçmemiş TC. numaralı nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, 2 adet biyometrik fotoğraf, harç bedelinin yatırıldığına dair makbuz, varsa eski pasaport ve 18 yaşından küçüklerde muvafakatname belgelerinin müracaat için gerekli olduğunu vurgulayan Esim, ücretlerin pasaport alacak kişi adına yatırılması gerektiğini, ayrıca 18 yaş altına 5 yıllık, 18 yaş üzeri için 10 yıllık pasaport verilmekte olduğunu sözlerine ekledi.