Ladik-Samsun blogumuza hos geldiniz ** Welcome to our blog Ladik-Samsun ** Willkommen in unserem Blog Ladik-Samsun ** Welkom op onze blog Ladik-Samsun ** Bienvenue sur notre blog Ladik-Samsun ** Bienvenidos a nuestro blog Ladik-Samsun ** Bem-vindo ao nosso blog Ladik-Samsun ** Benvenuti sul nostro blog Ladik-Samsun ** selamat datang di blog kami Samsun-Ladik ** مرحبا بكم في بلوق Ladik - سامسون ** Добро пожаловать на наш блог Ладик-Самсун ** Velkommen til vores blog Ladik-Samsun ** Καλώς ήρθατε στο blog μας Ladik-Samsun ** ברוכים הבאים אל הבלוג שלנו Ladik-Samsun ** आपका स्वागत है हमारे ब्लॉग Ladik करने सैमसन **.

12 Aralık 2011 Pazartesi

Akdağ'da kayak, göl kenarında piknik keyfi

Akdağ'da kayak, göl kenarında piknik keyfi
12 Aralik 2011 Pazartesi

Hafta sonunu fırsat bilen vatandaşlar Ladik Akdağ'da kayak, göl kenarında ise piknik yaptı.

Dondurucu soğuğa rağmen hafta sonunu fırsat bilen vatandaşlar Ladik ilçemize geldiler. Önce Akdağ Kayak Merkezi'nde kayak yapan vatandaşlar, bir müddet eğlendikten sonra Ladik Gölü çevresindeki mesire alanına gittiler.

Doğal güzelliğiyle insanları etkileyen gölün çevresinde ızgaralarını yakarak çaylarını demleyen büyükler, etleri pişirmeye çalışırken çocuklar da küçük göl çevresinde gezerek ve oynayarak sofranın hazırlanmasını beklediler. Kimileri, Ladik ilçesinden gelerek piknik yaparken, bazı vatandaşlar da çevre illerden, Samsun merkez ve diğer ilçelerden geldiler.

Hava sıcaklığının eksinin altına düşmesi sonucu küçük gölün büyük bir kısmının donduğu Ladik'te, soğuk hava nedeniyle piknik alanında duramayan bazı vatandaşlar ise göl başında bulunan alabalık havuzlu restorantta zaman geçirdiler. Restorana gelen müşterilerin, özellikle Ladik Gölü'nde doğal yetişen turna balığını tercih ettiği belirtiliyor.

Ladik Gölü’nde yüzen adalar yok olmaktan kurtarılacak

Ladik Gölü’nde yüzen adalar yok olmaktan kurtarılacak
12 Aralık 2011 Pazartesi

Ladik Gölü üzerinde bulunan, zengin torf madeni kaynağı içeren yüzen adaların yok olmaması için tescil ve koruma çalışmaları başlatıldı.

Ladik Gölü, üzerinde yüzen çok sayıda adacıklar ve çevresindeki doğal güzellikleri ile görenleri hayran bırakıyor. Turna balığı ile de bölgede ön plana çıkan Ladik Gölü’nde ayrıca tatlı su levreği, tahta balığı, sazan, kızılkanat gibi balık türleride bulunuyor. Ladik Gölü'nde doğal olarak oluşmuş bulunan yüzen adaların mevcut haliyle gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmalar başlatıldığını belirten Ladik Kaymakamlığı Proje Koordinatörü Şahin Örnek, gölde bulunan adaların zengin torf maddesikaynağı olduğu için bazı kişiler tarafından kıyıya çekilerek, çiçek ve fidan toprağı yapılmak üzere araçlara yüklenerek adaların zaman geçtikçe yok edildiğini söyledi.

Şahin Örnek, adaların tescil edilmesi ve gölün korumaya alınması için uluslararası düzeyde çalışmalar yapan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut ve Araştırma Görevlisi Çağlar Çakır’ın Ladik’e gelerek adalarda inceleme yaptığını ve bu çalışmaların tamamlanmasının ardından projenin hayata geçirileceğini kaydetti.

Kaynak: Cihan Haber Ajansi

9 Aralık 2011 Cuma

Ladik Kültür evi restore ediliyor

Ladik Kültür evi restore ediliyor
09 Aralık 2011 Cuma

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından projesi onaylanarak ihaleye çıkarılan Ladik Kültür Evi`nin restorasyon ihalesi sonuçlandı.

Ladik Kültür Evi`nin iklim koşullarının elverişli olması halinde yaz sezonuna tamamlanmasının öngörüldüğünü belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, restorasyonun ihale bedelinin 188 bin 857 TL olduğunu belirterek, "Amacımız, İl Özel İdaresi olarak geleneksel kültürün korunması ve tarihi çevre bilincinin kazandırılmasında, var olan tarihi eserlere sahip çıkmaktır" dedi.

Korunan her tarihi eserin kültürel değerlere önemli katkılar sağladığının altını çizen Karanfil, "Bir tarihi yapıt kuşkusuz resmi bir tarih belgesidir. Bu belge değerinin korunması açısından restorasyon hayati öneme sahip. Dolayısıyla tarihi eserlere yapılacak her türlü olumlu ve doğru müdahale, kültürümüzün korunması ve tanıtılmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Bu sebeple amacımız, İl Özel İdaresi olarak tarihi yaşatmak ve mevcut eserlere de sahip çıkmaktır. Ladik Kültür Evi`nde yapacak olduğumuz restorasyon işi de bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.

Kaynak: İHA

Abdullah Güngör Türkiye şampiyonu

Abdullah Güngör Türkiye şampiyonu
09 Aralık 2011 Cuma

Ladik'li güreşçimiz Abdullah Güngör, iki yıl aranın ardından üçüncü kez büyüklerde Türkiye şampiyonu olmayı başardı.

26 yaşındaki Ladik ilçesi doğumlu İstanbul Büyükşehir Belediyesi sporcusu Abdullah Güngör, iki yıl verdiği aranın ardından yeniden minderlere dönerek güreşmeye başladı. 1-3 Aralık tarihleri arasında Ankara Atatürk Spor Salonu`nda gerçekleştirilen Büyükler Türkiye Şampiyonası`nda 56 kişi arasında 96 kilogram Türkiye şampiyonasında başpehlivan sıfatı da bulunan Abdullah Güngör, Milli Takım`a sporcu seçimi özelliğini de taşıyan karşılaşmada rakiplerini geride bırakarak üçüncü kez Türkiye birincisi oldu. 6 yıldır Milli Takım`da güreştiğini belirten OMÜ Beden Eğitimi 4. sınıf öğrencisi Abdullah Güngör, üçüncü kez Türkiye birincisi olmanın onurunu yaşadığını söyledi. Samsunlu bir güreşçi olarak kendilerine sahip çıkılmamasından dert yanan Güngör, "Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bakan olduktan sonra umutlandık ve sporcular desteklenmeye başlandı. Ben İstanbul`da güreşiyorum. Neden Samsun`da güreşmeyeyim. Aldığım maaşın yarısını bile almaya hazırım" dedi.

Hedefleri konusunda açıklamada bulunan Milli Güreşçi Abdullah Güngör, "2012 Avrupa Şampiyonası var. Oraya katılmak istiyorum. Bunun için de şubat ayındaki Yaşar Doğu Uluslararası müsabakalarında iyi derece almam gerekli. Hazırlığımı yapıyorum. Sonraki hedefim olimpiyat" diye konuştu.

Kaynak: İHA

4 Aralık 2011 Pazar

Engelliler davetlileri kendilerine hayran bıraktı

Engelliler davetlileri kendilerine hayran bıraktı
04 Aralık 2011 Pazar

Ladik ilçemizde 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü kapsamında düzenlenen programda ailelerine ve davetlilere yönelik gösteri yapan engelli gençler, dansları ve sesleriyle gösterdikleri yüksek performansla kendilerine hayran bıraktı.

Belediye Düğün Salonu'nda, Kaymakamlık, Belediye, Ladik Engelliler Derneği, Ladik Atatürk İlköğretim Okulu Özel Eğitim Sınıfı, Akdağ Gün Işığı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin katkılarıyla engellilere yönelik 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü kapsamında eğlence programı düzenlendi. Programda ayrıca İş-Kur, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Engelliler Derneği işbirliğiyle açılan Bilişim Teknoloji Eğitim Kursu'nu başarıyla tamamlayan 9 engelliye de sertifikaları verildi.

Katılımın yüksek olduğu kutlamada, engellilerin danslarda gösterdiği performans, şarkı türkü söylemeleri ve İstiklal Marşı'nı ezbere okumaları büyük alkış aldı. Engellerine rağmen çok iyi ezber yapan ve dans Oyunlarında büyük performans gösteren gençlerin kolbastı Oyununu da iyi bir şekilde oynaması izleyenleri şaşırttı.

Programa konuşmacı olarak katılan Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nazmi Polat, Prof. Dr. Fahri Çelik ve Doç. Dr. Seher Çelik, engellilerin kendileriyle barışık olması gerektiği ve ailelerin engelli yakınlarına yönelik nasıl davranması gerektiği şeklinde slayt eşliğinde bilgiler verdi.

Programın sonunda konuşma yapan Kaymakam Kadir Perçi, "Bugünün anlamı moraldir. Bu anlamda tüm protokol arkadaşlarımız ve davetlilerimizle buradayız. Biz engelli kardeşlerimizi unutmadığımızı anlatmak için buradayız ve her zaman da yanlarında olacağız." dedi.

Belediye Başkanı Mehmet Karahan ise şunları söyledi: "Hayatta değer katan şey nedir diye düşündüğümüzde biliyoruz ki zorluklar ve engellerdir. Ben bunu böyle düşünüyorum, biliyorum siz de öyle düşünüyorsunuzdur. Engeller insanlar olgunlaştırır, pişirir ve düzgün bir insan haline getirir. Engelleri aşmak için bu birliktelik devam ettiği sürece önümüze çıkan bütün engelleri aşacağımızı biliyorum. Katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum."

"Bu önemli günde sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum" diyerek sözlerine başlayan İş-Kur Samsun İl Müdürü Tahsin Bayar, "Bütün engelli kardeşlerimin üretken olmasını istiyorum ve bu anlamda mesleki kurslarla onlara destek vermeye çalışıyoruz. Engelli olmak, üretken olmaya asla engel değildir." diye ifade etti.

Karadeniz Engelliler Federasyonu (KEF) Başkanı Selman Saruhan da şunları dile getirdi: Türkiye İş Kurumu, engelli kardeşlerimize yönelik düzenlenen kursların finansmanını sağlıyor. Bunun ana nedeni şu, engelli çalıştırmayan iş yerlerine kesilen ceza, engellilerin eğitimi için kullanılıyor. Biz bunu Samsun merkez ve ilçeler olmak üzere yaklaşık on yerde bu projeleri uyguluyoruz. Burada bunun ilk öncülüğü yaparak ilk kurs sertifikalarını veriyoruz ve yakın zamanda ikinci kursunun açılışının yapılacağının haberini veriyoruz."

Coşkuyla geçen eğlence program sonunda, Kaymakam Kadir Perçi, Belediye Başkanı Mehmet Karahan, İl Garnizon Komutanı Bülent Demirsaban, İş-Kur Samsun İl Müdürü Tahsin Bayar, Karadeniz Engelliler Federasyonu (KEF) Başkanı Selman Saruhan, Ladik Engelliler Derneği Başkanı Seyit Ahmet Ayan, Prof. Dr. Nazmi Polat ile Prof. Dr. Fahri Çelik ve Doç. Dr. Seher Çelik tarafından yaklaşık 2 ay süren kurs sonucu sertifika almaya hak kazanan 9 engelliye sertifikaları takdim edildi. Gösteri yapan engellilere de ayrıca Kaymakam Perçi tarafından hediyeler verildi.

Ladik'in umudu TURİZM

Ladik'in umudu TURİZM
04 Aralık 2011 Pazar

Samsun'da, gölünden, kayak merkezine, doğal güzelliklerden, kaplıcalara kadar pek çok alternatife sahip Ladik İlçesi'nde geleceğin planlaması yapılıyor. Belediye Başkanı Mehmet Karahan, "Turizm patlaması yaşatacağız" dedi.

Ladik Belediye Başkanı Mehmet Karahan, ilçenin gölü ve civarındaki yatırımlarını, Hamamayağı Kaplıcalarını, Akdağ Kayak Merkezini, tarihi ve doğal güzellikleri ile inanç turizmi yatırımlarını geleceğe yönelik yaptıkları planlamada öne çıkaracaklarını söyledi. Karahan, ilçede turizm patlaması yaşanacağını ifade etti.

BAŞKA YERLERDE YOK

Ladik'in geleceğini planlamak için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Mehmet Karahan, "İlçemizin turizm gelişimini şu üç ayak üzerine oturtmak istiyoruz. Bunlar, Ladik Gölü ve civarı turizm yatırımları, Hamamayağı kaplıcaları termal yatırımları, Akdağ kış sporları, doğa sporları ve kayak merkezi yatırımları ve inanç turizmi. Bu saydığım alternatifler bugün turizmde kalkınan ilçelerin çoğunda yok. İlçemizde turizm patlaması yaşatma hedefindeyiz. Allah'ın izniyle bunu başaracağız" diye konuştu.

GÖL ORTASINA İSKELE

Ladik'te piknik alanları oluşturarak çalışmalara başladıklarını ifade eden Mehmet Karahan, Göl Tesisleri ile ilgili olarak da, "İçerisinde ahşap kamelyalar bulunan teraslar oluşturduk. Etraflarını da çim, çiçek peyzaj bitkileriyle donattık. Buraları döşediğimiz led lambalarla aydınlatılıp çok hoş görünümler elde edildi. Yine göl ortasına iskele yaptık. Bu iskele üzerine gayet estetik şemsiyeler ve altına tik ağacından ahşap masa ve sandalyelerle oturma grubu yerleştirildi" dedi. Karahan, kaplıca, Akdağ Kayak Merkezi, tarihi ve doğal güzellikleri ile inanç turizmi gibi alternatifler için de bir çok çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.

Sülükler ilaç sanayisine kazandırılacak

Sülükler ilaç sanayisine kazandırılacak
04 Aralık 2011 Pazar

Ladik ilçemizin Başlamış Köyündeki Sülük Gölü'nde bulunan sülüklerin ilaç sanayine kazandırılması için çalışma yapılacak.

İl Genel Meclisi'nde sağlık sektöründe kullanılması öngörülen sülüklerle ilgili komisyon raporu onaylandı.

Ladik İlçesi Başlamış Köyünde bulunan Sülük Gölü'ndeki sülüklerin incelenerek sağlıkla ilgilerinin tespiti hakkındaki Araştırma ve Geliştirme ile Sağlık ve Çevre Komisyonlarının raporu Faruk Ayran tarafından okundu.

Rapor hakkında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Dilaver Atlı, söz konusu sülüklerin az miktarda yetiştiğini söyleyerek, "Bu sülükler hastalığı teşis etme ve tedavi etme amacıyla kullanılabiliyor. Bu nedenle sülüklerin kullanımını çoğaltmak ve şehrimize gelir kazandırmak için yasal alt yapının düzenlenmesi, ihracatın kontrollü bir şekilde yapılması gerekiyor. Sülüklerin hem ilaç sanayisinde hem de tedavi sektöründe kullanılmasını bu nedenle raporun onaylanmasını istiyoruz" dedi. Rapor oy birliği ile geçti.

Akdağ`a 1 milyonluk kar ezme makinesi

Akdağ`a 1 milyonluk kar ezme makinesi
04 Aralık 2011 Pazar

Karadeniz bölgesinin tek Kış Sporları ve Kayak Merkezi olan Ladik ilçemizdeki Akdağ Kayak Merkezi, gecen hafta kar ezme makinesine kavuştu.

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç`ın talimatıyla Türkiye Kayak Federasyonu tarafından gönderilen Snowtrack (Kar ezme ve Sıkıştırma Makinası) gecen hafta yapilan törenle yetkililere teslim edildi.

Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, en çok turist çeken ülkeler arasında 9, en çok gelir elde eden ülkeler arasında 8. sırada yer alan Türkiye, kış turizminde de ön plana çıkmaya başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü`nden alınan verilere göre, Türkiye`de şu anda Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilmiş, "Kayseri Erciyes, Samsun Ladik Akdağ, Aksaray Hasan Dağı, Gümüşhane Zigana Dağı, Kocaeli Kartepe, Bayburt Kop Dağı, Erzurum Palandöken, Bitlis Sapgör, Antalya Alanya Akdağ, Isparta Davraz, Bolu Köroğlu Dağı, Kastamonu-Çankırı-Ilgaz, Bursa Uludağ, Kars Sarıkamış, Muğla Seki Erendağ, , Çankırı Ilgaz Kadınçayırı, Antalya Akseki, Gümüşhane Çakırgöl ve Erzincan Ergan Dağı"nda olmak üzere 19 kış sporları turizm merkezi bulunuyor. Bu turizm merkezlerinden gerek altyapı ve donanım, gerekse turist sayısı açısından özellikle Bursa-Uludağ, Erzurum-Palandöken dikkat çekerken, Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi gelişen bölgeler arasında yer alıyor. Özellikle Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın icracı bakanlık olması ve bakanında Samsun`dan olması, Akdağ’ın tanıtılması ve gelişiminde çok büyük katkıları oluyor.

Dört mevsim değerlendirilebilecek doğa güzelliğiyle yıldızı giderek parlayan Ladik Akdağ, kışları kayak turizmi, yazları ise yamaç paraşütü etkinlikleriyle yılın 12 ayında turizmin cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. 2005 yılında turizm bölgesi ilan edilmesinin ardından Samsun İl Özel İdaresi tarafından Ladik Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi olarak faaliyet gösteren merkezde yerli ve yabancı turistler tarafından hem kayak hem de yamaç paraşütü yapılmaya başlandı. Kar kalınlığının bu sene 60 santimetreye ulaştığı Ladik Kış Sporları ve Kayak Merkezi’de Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç`ın talimatıyla Türkiye Kayak Federasyonu tarafından gönderilen Snowtrack (Kar ezme ve Sıkıştırma Makinası) gecen hafta törenle yetkililere teslim edildi.

Mevcut pistlerin düzeltilerek karın sıkıştırılmasına, böylece ideal bir kayak pistinin oluşmasına yarayacak olan Snowtrack`ın bölge için çok öenmli olduğunu hatırlatan Ladik Kaymakamı Kadir Perçi, “Orta Karadeniz Bölgesi’nin tek kayak merkezi olan Ladik Akdağ Kış Sporları ve Kayak Tesisleri, her geçen yıl büyüyor, gelişiyor ve böylece adını daha fazla duyuruyor. Tesisin gelişmesi yönündü Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Suat Kılıç’ın gösterdiği yakın ilgi ve hassasiyet meyvelerin vermeye başladı. Sayın Bakanımıza ilgisinden dolayı teşekkür ediyoruz. “dedi. Yeni alınan kar ezme makinesinin 1 milyon TL değerinde olduğunu hatırlatan Perçi, merkezin yönetiminin genelden alınıp ilçe özel idare bünyesine verildiğini bununda merkezin sahiplenilmesinde ve gelişiminde önemli katkıları olacağını söyledi.

Kaynak: Cihan Haber Ajansi