Ladik-Samsun blogumuza hos geldiniz ** Welcome to our blog Ladik-Samsun ** Willkommen in unserem Blog Ladik-Samsun ** Welkom op onze blog Ladik-Samsun ** Bienvenue sur notre blog Ladik-Samsun ** Bienvenidos a nuestro blog Ladik-Samsun ** Bem-vindo ao nosso blog Ladik-Samsun ** Benvenuti sul nostro blog Ladik-Samsun ** selamat datang di blog kami Samsun-Ladik ** مرحبا بكم في بلوق Ladik - سامسون ** Добро пожаловать на наш блог Ладик-Самсун ** Velkommen til vores blog Ladik-Samsun ** Καλώς ήρθατε στο blog μας Ladik-Samsun ** ברוכים הבאים אל הבלוג שלנו Ladik-Samsun ** आपका स्वागत है हमारे ब्लॉग Ladik करने सैमसन **.

11 Kasım 2011 Cuma

Turna balıkları korumaya alınıyor

Turna balıkları korumaya alınıyor
11 Kasım 2011 Cuma

Ladik Gölü'nde bulunan ve yok olmaya yüz tutan turna balığı koruma altına alınıyor.

Meclis Başkanı Mustafa Karakurt başkanlığında gerçekleştirilen İl Genel Meclisi kasım ayı 5. toplantısı gündemine alınan Ladik Gölü'ndeki turna balığının neslinin kurtarılması yönündeki rapor, oy birliği ile kabul edildi.

Bir önceki ay komisyonlara havale edilen iki gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısında, Samsun turizmine katkı sağlamak için her türlü çabanın sarf edildiği vurgulandı.

Ladik ilçesinde Ladik Gölü'nde bulunan turna balığının neslimin tükenmekle karşı karşıya olduğu iddia edilerek bir önceki ay verilen önerge sonrasında gerekli araştırmaların ve incelemelerin yerinde yapıldığını söyleyen İl Genel Meclisi Araştırma Geliştirme Komisyonu Başkanı Bekir Yıldırım, “Ladik Gölünde yaşayan turna balığının nesli tükenmekle karşı karşıya kaldığından Turna Balığının kurtarılması hakkındaki İl Genel Meclis Üyeleri tarafından verilen önerge üzerinde gerekli çalışmalarımızı yaptık” dedi.


Yapılan çalışmalar neticesinde “Lâdik ilçesinin evsel atıklarının arıtılmadan göle deşarj edilmesi, Lâdik çevresindeki yapılan tarımsal faaliyetlerde kullanılan tarımsal ilaç ve kimyasal gübrelerin göle ulaşması, göldeki zamansız ve aşırı avcılık, Turna balığı yavru üretim tesisinin olmaması, göldeki su kalitesinin bozulması ve sediment (tortu) birikiminin artış göstermesi gibi faktörleri Lâdik gölünü tehdit eden başlıca sorunlar olarak tespit ettik” diyen Yıldırım, söz konusu tehditlerin giderilmesi noktasında birçok çalışmanın şimdiden başladığını Komisyon olarak da yaptıkları çalışmaların ardından hazırladıkları raporda şunlara yer verdiklerini söyledi:

“Komisyon olarak, evsel atıkların göle verilmemesi ile ilgili kanalizasyon ve arıtma proje çalışmaları yapılması, Lâdik çevresindeki kimyasalların göle ulaşmasını engellemek için göl çevresindeki köylerde organik tarım eğitimleri verilerek, Lâdik ilçesinin komple organik tarıma geçmesine yönelik çalışmaların Kaymakamlık tarafından başlatılması, aşırı avcılığın engellenmesi amacıyla Kaymakamlık ve kooperatif işbirliği ile çalışmalar yapılması, Amasya Suluova 7 Kır Barajında oluşturulan yavru balık üretim tesisi benzeri bir tesisin kurulması, Kaymakamlık ve Ondokuzmayıs Üniversitesi Ornitoloji Merkezi işbirliği ile göldeki kuş çeşidi ile ilgili araştırma projesi hazırlanması, gölün atıl ağlardan temizlenmesi ile projelendirme çalışması yapılması, barajdaki su tutumu ile ilgili Bakanlık düzeyinde üst ölçekli projelendirme çalışması, Lâdik Kaymakamlığı tarafından organize edilmesi, yerel sulak alan toplantısının Lâdik'te yapılması ve gölün iyileştirme çalışmalarının belirlenmesi, Lâdik Gölü Turna Balığı coğrafi işaretler kapsamında tescil çalışması başlatılmış olduğu gölün su kalitesinin belirlenmesi için OMÜ tarafından çalışmaların yürütülmesi komisyonlarımızca uygun görülmüştür.”

Ardından Ladik İlçesi Başlamış Köyünde bulunan İnkaya Mağaralarının incelenip turizm değerinin tespit edilerek turizme kazandırılması ve Mağaralara giden 1500 metrelik yolun iyileştirilmesi hakkındaki Köylere Yönelik Hizmetler ile Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonunun raporu da oy birliği ile kabul edildi.

8 Kasım 2011 Salı

Kurban bayramınız kutlu olsun

Kurban bayramınız kutlu olsun

Ladik-Samsun blogu olarak sevgili hemşehrilerimizin ve tüm Islam aleminin Kurban bayramını en icten dileklerim ile kutlar, saglık mutluluk ve esenlikler dilerim. Sevdiklerinizle birlikte nice bayramlara inşaAllah.
Kurban Bayraminiz mübarek olsun - Kurban Bayramınız mübarek olsun - Kurban Bayramınız kutlu olsun - Kurban Bayraminiz kutlu olsun
Saygılarımla
Blog Editörü

4 Kasım 2011 Cuma

Ladik Akdağ’da yılın ilk karı yağdı

Ladik Akdağ’da yılın ilk karı yağdı
04 Kasım 2011 Cuma

Samsun'da yılın ilk karı Ladik Akdağ'a yağdı.

Dün sabah saatlerinde Akdağ'da başlayan kar yağışı belirli aralıklarla yagmaya devam etti. Kar kalınlığı yaklaşık 5 santimetre'yi buldu.

Ladik Saat Kulesi'nin restorasyonu tamamlandı

Ladik Saat Kulesi'nin restorasyonu tamamlandı
04 Kasım 2011 Cuma

Samsun İl Özel İdaresi'nin katkilari ile geçmişten günümüze uzanan tarihi eserler arasında yer alan Ladik saat kulesi'nin restorasyonu tamamlandı.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Ladik Belediyesi tarafından onaylanıp ihaleye çıkarılan Ladik saat kulesi 2011 yılında tamamlanarak Ladik Belediyesine teslim edildi.

297.330 TL'ye ihale edilen yapının, 282.463 TL'sinin İl Özel İdaresi katkı paylarından karşılanarak kontrollük hizmetlerinin de kurum tarafından yapıldığını belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil:” Geçmişte birçok sanat dalında eşsiz eserler ortaya koyan ve günümüze kadar koruyabilen atalarımızın mirasını korumak ve bu bilinci kavramış nesiller yetiştirmek hem bizim hem de toplumumuzun görevidir. Birçok medeniyete beşiklik etmiş dünyanın en eski yerleşimlerinden olan Türkiye'de çok sayıda tarihi eser ve kültürel mirasla karşılaşmamak mümkün değildir. Ladik saat kulesi de bunlardan bir tanesi olup bu amaç doğrultusunda restoresi idaremiz tarafından gerçekleştirilmiştir.” dedi.

LADİK VE SAAT KULESİ

Tarihi eserlerinin birçoğunu geçmiş büyük depremlerde yitiren Ladik'de ayakta kalabilen eserler; Ladik Kalesi, Saat Kulesi, Seyit Ahmed-i Kebir Türbesi, Avcı sultan Mehmet Camii, Bülbül Hatun Camii, Sunullah Paşa Türbesi, Cuma Camii, Eski Hamam'ı, Dikilitaş Türbesi dir.

Ladik saat kulesi ise; üzerinde bulunan kitabesinden öğrenildiğine göre, Kaymakam Reşit Bey 1889 yılında tamamlamıştır. Kule çokgen bir kaide üzerinde yuvarlak gövdeli ve şerefelidir. Minareyi andıran saat kulesi kare prizma şeklindeki şerefe üstü bölümünün dört yüzüne yuvarlak kadranlı birer saat yerleştirilmiştir.

Akdağ'da telesiyej ücretleri belirlendi

Akdağ'da telesiyej ücretleri belirlendi
04 Kasım 2011 Cuma

Ladik Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi Telesiyej Tesisi'nin kullanım ücretleri belirlendi.

İl Genel Meclisi kasım ayı ikinci toplantısı Meclis Başkanı Mustafa Karakurt başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının ilk gündem maddesinde mülkiye ve işletmesi İl Özel İdaresi'nde olan Samsun'un Ladik Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi'nin 2011-2012 telesiyej ücretlerinin belirlenmesine yönelik komisyon raporu okundu.

Geçen yıl tek kişi çıkış 2 TL olan ücret 3 TL, günlük çıkış ücreti ise 15 TL olarak belirlenerek mecliste kabul edildi.

Akdağ parselleri satışa çıkıyor

Akdağ parselleri satışa çıkıyor
04 Kasım 2011 Cuma

Karanfil, Ladik Akdağ'ın önünün açık olduğunu, aralık ayı içerisinde mülkiyeti İl Özel İdare'ye ait parsellerin açık ihale ile satışa çıkacağını söyledi.

Türkiye Kayak Federasyonu Samsun bölgesi kayak hakemleri, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil'i makamında ziyaret etti.

İl Hakem Kurulu Başkanı Sedat Kadağan, Samsun bölgesine ait kayak hakemleriyle beraber kayak sezonu içerisinde yapılması planlanan faaliyet programını ziyaret esnasında Genel Sekreter Aslan Karanfil ile paylaştı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Genel Sekreter Aslan karanfil, bölgesinde tek kayak merkezi olan Ladik Akdağ'ın önünün açık olduğunu, aralık ayı içerisinde mülkiyeti İl Özel İdare'ye ait parsellerin açık ihale ile satışa çıkacağını, dolayısıyla bu ihale sonuçlarından beklentilerinin yüksek olduğunu ve yatırımcıların rağbet edeceğini ümit ettiğini açıkladı.

İl Genel Meclisi, Turna Balığının korunmasını gündemine aldı

İl Genel Meclisi, Turna Balığının korunmasını gündemine aldı
04 Kasım 2011 Cuma

İl genel meclisi Kasım ayı ilk toplantısında Ladik Gölü'nde yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan turna balığını gündeme alındı.

İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Karakurt başkanlığında yapılan toplantıda Ladik Gölü'nde yaşayan Turna balığının nesli tükenmekle karşı karşıya kaldığına ilişkin rapor değerlendirildi. Toplantıda ayrıca 2012 Mali yılı hazırlık bütçe görüşmesinin 14 Kasım'da yapılmasına oy birliği ile karar alındı.

İl Genel Meclisi toplantısında ayrıca Ladik ilçesi Başlamış köyünde bulunan İnkaya mağaralarının incelenip turizm değerinin tespit edilerek turizme kazandırılması ve mağaralara giden bin 500 metrelik yolun iyileştirilmesi de görüşüldü.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı