Ladik-Samsun blogumuza hos geldiniz ** Welcome to our blog Ladik-Samsun ** Willkommen in unserem Blog Ladik-Samsun ** Welkom op onze blog Ladik-Samsun ** Bienvenue sur notre blog Ladik-Samsun ** Bienvenidos a nuestro blog Ladik-Samsun ** Bem-vindo ao nosso blog Ladik-Samsun ** Benvenuti sul nostro blog Ladik-Samsun ** selamat datang di blog kami Samsun-Ladik ** مرحبا بكم في بلوق Ladik - سامسون ** Добро пожаловать на наш блог Ладик-Самсун ** Velkommen til vores blog Ladik-Samsun ** Καλώς ήρθατε στο blog μας Ladik-Samsun ** ברוכים הבאים אל הבלוג שלנו Ladik-Samsun ** आपका स्वागत है हमारे ब्लॉग Ladik करने सैमसन **.

25 Ekim 2010 Pazartesi

Ladik'te trafik kazasi: 7 yarali

Ladik'te trafik kazasi: 7 yarali
25 Ekim 2010 Pazartesi

Ladik ilçemizin Bahşi Mahallesi Erzincan Caddesi'nde gecen gün meydana gelen trafik kazasında, Turgay Darıcı (37) idaresindeki  05 HF 232  plakalı otomobil, Adil Bilgin (76) idaresindeki  55 ZD 107  plakalı otomobille çarpıştı. Kazada her iki araç sürücüsü ile Muhammet Salih Darıcı (1), Beyza Darıcı (10), Ayşe Betül Darıcı (3), Emine Darıcı (44) ve Nermin Darıcı (38) isimli vatandaslar yaralanmış ve yaralılar hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınmıştı. Meydana gelen kazayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

Kaynak: İHLAS Haber Ajansi

21 Ekim 2010 Perşembe

Köylüler isyan ediyor

Köylüler isyan ediyor
17 Ekim 2010 Pazar

Ladik Ahmetsaray'da köylerinin merasının taş ocağı malzemesi çıkaracak olan firmaya verildiğini duyan başta kadınlar olmak üzere tüm köylüler, iş makinelerini köye sokmamak için 24 saat tırmıklı-sopalı nöbet tutuyor.

Ladik ilçemizdeki 156 haneli 700 nüfuslu tarım ve havyarcılıkla uğraşan Ahmetsaray köyünde yaklaşık 8 yıldır süren mera savaşı yılan hikayesine döndü. Bir firma, çimento üretim aşamasında kullanılan tras taşı çıkarmak için 404 dönüm meraya talip oldu.

Bölgede taş ocaklarının da bulunması nedeniyle dönemin kaymakamlığı, Mera Komisyonu'nun raporu doğrultusunda izin vermeyip, çalışmaları durdurdu. İdarenin değişmesinin ardından 404 dönüm arazi mera kapsamından çıkarıldı, köylülerin itirazı nedeniyle yeniden mera kapsamına alındı, daha sonra ilerleyen yıllarda 45 dönümü mera kapsamında çıkarılarak tras taşı çıkarılması için uygun görüldü.

2010 yılındaki gelişmeler üzerine köylüler Bölge İdare Mahkemesi'ne başvururken, meranın belli bir bölümünde bin 500 yıllık tarihi meraların bulunduğu gerekçesiyle de koruma altına alındı.

Tüm bu gelişmeler doğrultusunda köyden tras taşı çıkarmak isteyen firma, köylülerin taşlı, sopalı tırmıklı engellemesiyle karşılaştı. Firma temsilcilerinin jandarma eşliğinde tras taşı çıkaracağını haber alan köylüler topluca nöbete geçti. Yola traktörler konulurken, kadınlar ellerinde sopa ve tırmık nöbete tuttu, erkekler ise arkada kalkan oluşturdu.

Sürekli belirli aralıklarla köylüler yol üzerinde nöbet tutarken, ihbar üzerine diğer köylülerden de takviye geldi. İş makineleriyle yolda bekleyen köylüler, gelen giden olmayınca bir kısmını nöbette bırakıp, geri kalanları taş ocağı bölgesini kontrol etti.

Köylüler meralarının yok olmaması için organize olurken, "Çanakkale geçilmez. Ölmek var, dönmek yok" sloganları attı.

Hayvancılık ve tarımla geçinen köylülerin meraları hakkında 3 defa karar değiştiğini, yıllardır otlak olarak kullandıkları meranın tras taşı çıkarılmak için yok edilmek istendiğini belirten köy muhtarı Yusuf Gündüz, onlarca yöreye özgü başka yerde bulunmayan bitkinin yok olmak üzere olduğunu, hayvanları otlatacak yer kalmadığını, tarihi eserlerin ise yok olacağını ifade etti.

Köylülerin mücadelesinde kararlı olduğunu, köyün girişinde nöbet tuttuklarını, iş makinelerini sokmamak için beklediklerini dile getiren Gündüz, yetkililerden meranın korunması için yardım beklediklerini ifade etti.

Kaynak: (İHA)

4 Ekim 2010 Pazartesi

Tarihi ambarlardan açik hava müzesi yapiliyor

Tarihi ambarlardan açık hava müzesi yapılıyor

Ladik ilçemize bağlı 56 köydeki kaybolmaya yüz tutmuş ambarların bir kısmı çevre düzenlemesi yapılmış bir bölgede açık ve fonksiyonel bir müze haline getirerek turizm merkezi oluşturulması için çalışma başlatıldı.

Kaymakamlık Kültür, Turizm, Tanıtım ve Proje Ofisi tarafından yürütülen, başta Kültür Bakanlığı, Samsun Valiliği olmak üzere yerel ve yurtdışı kaynaklardan geniş destek bulan, 18 aylık bir proje olarak öngörülen Ambar Köy Projesi, uygulanmaya başlandı. Projede Ladik ilçesine bağlı 56 köydeki kaybolmaya yüz tutmuş ambarların çevre düzenlemesi yapılmış bir bölgede açık ve fonksiyonel bir müze haline getirerek alternatif bir turizm merkezi oluşturulması hedeflendi.

AB fonları olmak üzere İŞKUR Samsun İl Müdürlüğü ile varılan mutabakatla projeye eylül-aralık döneminde toplam bütçesi 79 bin TL ambar köy çevre düzenlemesi için ayrıca destek sağlandı. Ambar Köy'ünde projelendirilen çalışmada, öncelikle ilçede alternatif ve fonksiyonel bir turizm merkezi oluşturup tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkarak ahşap kültürünün gelecek nesillere aktarmak, göçü engellemek ve geri dönüşü sağlayarak işsiz gençlere, genç kızlara ve ev kadınlarına alternatif geçim kaynakları sağlanması amaçlandı.


Türkiye'de örnek bir projenin uygulandığını belirten İlçe Kaymakamımız Kadir Perçi, "Az Bütçeyle Çok İş" sloganıyla projeyi en verimli şekilde kullanılmaya çalışıldığını, ambarların kurulumu ve dizaynı çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Projenin ülkede örnek projeler arasında olduğunu ifade eden Perçi, ilgi çeken görünüşüyle bölgeye önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

Kaynak: İHA